Social Icons

Wednesday, 22 January 2014

VITAMIN C SHAKLEE VS LAIN-LAIN

Assalamualaikum wbt
Anda tak kenal lg ttg vitamin c shaklee??dah dah..jom saya bawakan anda sekilas fakta penting Vitamin C Shaklee..beza dari yg ade di pasaran..mmg berbeza..


Shaklee Sustained Release Vita C 500mg

MANFAAT UTAMA :
  • Membentuk Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. 
  • Memperbaiki Simptom Pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
  • Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga mengurangkan simptom selsema.
  • Memerangi kanser - Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan.
  • Mencantikkan Kulit - Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
  • Memperbaiki Insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.
  • Mengekalkan kolestrol sihat - ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Antara simptom kekurangan Vitamin C :
  • Mudah tertekan / Stress - sering letih dan lemah
  • Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik, tapak kaki keras dan kasar
  • Luka yang lambat sembuh
  • Mudah selsema / bersin
  • Wajah nampak tua dari usia (Vitamin C penting utk pembentukan kolagen)
  • Mudah dapat ulser
  • Mudah demam / antibodi tak kuat
  • Gusi berdarah
  • Salur darah mengecil
  • Sakit sendi
  • Tanda lebam pada badan
  • weight loss (bukan kurus sihat tp kurus yang tak sihat, lemah dan kusam)

Perbezaan Shaklee (dengan Vitamin C yang ada di pasaran)
  • Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam.
  • Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
  • Satu tablet membekalkan 500mg vitamin C iaitu bersamaan 7biji setengah oren.
  • Membekalkan ‘Bioflavinoid’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg..Bioflavonoids bekerja untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada suplemen vitamin C..( elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dr cepat teroksida dan merosakkan sel)
  • Ada dalam bentuk yang boleh dikunyah
  • Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan.dilepaskan kedalam system tubuh secara perlahan mengikut keperluan.
Siapa perlukan vit c? - perokok, org yg mudah stress sebab stress akan memusnahkan vit c dlm badan, org yg makan pil perancang sebab pil perancang jugak akan serap vit c dan akibatnye vit c akan musnah cepat dlm badan, org yg nak cantik kulit atau yg ade masalah kulit berjerawat atau eczema perlukan vit c utk membina kolagen kulit yg sihat dan perbaiki tisu kulit, semua org yg inginkan kesihatan yg baik sebab vit c menyokong sistem imun dlm badan dan mengurangkan demam selsema yg berpanjangan..sebab tu dlm family wellness ade termasuk vitamin C antara vitamin yg perlu diambil utk semua org kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi keadaan.


Antara Pelanggan dengan Vitamin C sustained release 500mg :


pengalaman siti sharina : Masa baby saya (2 bulan) dapat jangkitan demam campak besar. Sehari saya makan 2 biji (masa tu rasa nak makan 10 biji jerr so that demam dia cepat baik) alhamdullilah demam cepat surut infact dia tak high fever pun. Bekas campak cepat kering dan parut yang lubang2 tu pun Nampak dah beransur hilang.. dan satu lagi bila anak nak pergi cucuk 1st thing mama telan vitamin C 2 bij dulu.

pengalaman Noor syuhada : Masalah utama sejak dari kecil ialah penghadaman tak lancer, gusi berdarah setiap kali gosok gigi, sekarang dah takda lagi. Bila breastfeeding anak, dan anak terkena selesema, dengan pengambilan vitamin c, selesema anak sangat cepat kering dah pulih.

AMARAN!
- 1 batang rokok mampu melupuskan 50-100mg vitamin c!
- Keresahan / stress akan percepatkan penyusutan vitamin c
- Kontraseptif, pil penahan sakit dan pil perancang antara pil yang akan menyusutkan vitamin c yang banyak
- Terlebih dos vitamin c (melebihi 12 biji sehari) akan menyebabkan sedikit cirit birit


TAHUKAH ANDA??

- haiwan menghasilkan vitamin c mereka sendiri seperti arnab mampu menghasilkan 18,000mg vitamin c sedangkan manusi tidak dapat menghasilkan vitamin c. Tambahan pula, vitamin c larut air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita. Oleh yang demikian, adalah perlu utk kita mengambil vitamin c setiap hari kerana vitamin c tidak memberi kesan toksik. 

- Setiap hidangan buah-buahan membekalkan 45-60mg vitamin c. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin c yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah ranum. tetapi kandungan vitamin c tersebut akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.

kesimpulannya, pilihan saya tentulan Sustained Release Vita C 500mg dari Shaklee..it's 100% safe, natural and works wonderful to everyone..insyaAllah.. :)



Wakil Pengedar Shaklee Anda
Ummi (ID Shaklee: 910290)
SihatSempurna@gmail.com
SMS/Whatsupp :019-4640449
FB Page : Sihat Sempurna

Monday, 20 January 2014

Status Shaklee : Halal atau Haram??


Kecoh pasal halal haram setiap tahun.. tapi tak apa kali ni JAKIM dah menjawab persoalan anda semua.



pasal isu lecithin tak halal boleh baca kat sini



Info untuk perkongsian bersama


INFO

“GELATIN SOURCE IS BOVINE” – maksudnya gelatin yang digunakan ialah gelatin lembu
“GELATIN SOURCE IS PORCINE” – maksudnya gelatin yang digunakan ialah gelatin babi
“GELATIN SOURCE IS BOVINE ANDA PORCINE” – maksudnya gelatin yang digunakan ialah campuran gelatin lembu dan babi
“VEGICAPS” – maksudnya kapsul yang digunakan adalah kapsul dari sumber sayuran.



semoga perkongsian ini dapat menjelaskan segalanya..



Wakil Pengedar Shaklee Anda
Ummi (ID Shaklee: 910290)
SihatSempurna@gmail.com
SMS/Whatsupp :019-4640449
FB Page : Sihat Sempurna

Betul ke Lecithin Shaklee tak Halal??


Kecoh, gempar mengenai lecithin Shaklee tak halal. katanya ada ekstrak babi dalam lecithin itu. Sejauh mana kesahihannya? betul atau bohong ? kalau tidak mana buktinya?

Lecithin merupakan lemak yang boleh didapati secara semulajadi dalam sel hidup, berwarna kuning seperti dalam soya.

Lecithin mengandungi kolina dan inositol yang bagus untuk perkembangan otak.Lecithin juga sangat terkenal bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Dimana lecithin berfungsi sebagai pemecah lemak.


1 botol RM52 utk 180bj





Inilah rupa lecithin yang dikatakan tidak halal.


Untuk makluman semua, product shaklee yang masuk ke Malaysia adalah HALAL

Cuba lihat website Shaklee Malaysia dan Shaklee US

Ada product yang ada di US tetapi tiada di Malaysia.kenapa? Ini kerana Shaklee amat mementingkan isu ini dan product yang YAKIN HALAL sahaja yang boleh masuk Malaysia.

Ini adalah siji halal yang dikeluarkan oleh Islamic Service of America.(ISA). Ala-ala JAKIM Malaysia tetapi mereka dari ketat dari segi pengeluaran sijil halal.



Walaupun sudah ada sijil HALAL namun masih ada lagi yang tidak percaya. Oleh itu, pihak kami telah menghubungi sendiri pihak ISA untuk mengesahkan perkara ini


Email dari pihak ISA sendiri


Maka terbukti yang lecithin ini HALAL. boleh ambil tanpa was-was. Jika masih tak puas hati mungkin anda sendiri boleh terus berhubung dengan pihak ISA dan Shaklee.
 
 
Wakil Pengedar Shaklee Anda
Ummi (ID Shaklee: 910290)
SihatSempurna@gmail.com
SMS/Whatsupp :019-4640449
FB Page : Sihat Sempurna

credit to Mommy Ainul

Monday, 13 January 2014

Berusaha Miliki zuriat Idaman Hati dengan Shaklee

Anak adalah anugerah ALLAH. Cahaya mata adalah harta paling beharga di dunia ini. Kehadirannya menjadi pengikat kasih sayang suami isteri. Namun tidak semua pasangan suami isteri begitu mudah mendapat zuriat. Ada yang cepat dan ada yang bertahun menanti barulah dikurniakan cahaya mata,tetapi , ada juga yang tidak dikurniakan cahaya mata sehingga ke hujung usia. 

Orang senang bercakap rezeki masing-masing. Tapi berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Pujian harus diberikan kepada mereka yg tidak kenal erti berputus asa. Usaha dan berdoa kepada Allah mesti berterusan! Usaha itu tangga kejayaan.Andai kta tidak berusaha dimanakah hasilnya.

Tetapi janganlah pula kita saling menuding jari menyalahkan satu sama lain sekiranya tidak dikurniakan cahaya mata..Ini menyukarkan lagi usaha untuk mendapatkan cahaya mata kerana
masalah kesuburan 40% berpunca  di pihak lelaki, 40% berpunca dari pihak wanita dan 20% tidak diketahui puncanya.
 Faktor Sukar Mendapat Cahayamata
  • Kitaran haid tidak menentu sama ada 2 kitaran haid dalam sebulan atau 1 kitaran haid dalam masa 2@3 bulan.
  • Wanita yang darah haidnya terlalu banyak dan lama beserta dengan senggugut.
  • Berat badan berlebihan antara punca tidak subur

Punca Wanita Tidak Subur. 
  • Kegagalan berovulasi atau kegagalan menghasilkan telur (ovum). Ini berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon.
  • Terdapat halangan dari ovum yang dihasilkan di ovari untuk bergerak ke uterus. Ini biasanya disebabkan oleh endometriosis, cyst, terdapat jangkitan atau ketumbuhan pada bahagian berkenaan (tiub falopio).
  • Penyakit kelamin
  • Penyakit berkaitan masalah pelvik.
  • Merokok
  • Pengambilan kafein yang berlebihan
  • Terlalu kurus atau gemuk.
  • Faktor usia (Tahap kesuburan semakin menurun apabila seorang wanita mencapai umur 35 tahun).
Punca Lelaki Tidak Subur. 
  • Merokok
  • Pengambilan kafein yang berlebihan
  • testis yang tidak normal.
  • duktul tersumbat
  • masalah kelenjar aksesori yang menghasilkan cairan seminal
  • gangguan hormon
  • bilangan dan motiliti sperma kurang  

DAH CUBA PELBAGAI RAWATAN hasilnya ttp sama ....belum ada rezeki
kena sabar, selalu berdoa dan yakin ALLAH ITU MAHA PEMBERI, YA WAHAB
Berdoalah kepadaNYA....insyaallah DIMAKBULKAN
saya cadangkan kepada anda cuba dengan VITAMIN SHAKLEE
yang sesuai untuk kesuburan lelaki dan wanita.
Mana tahu rezeki anda dapat zuriat sendiri...
 


set kesuburan wanita
Energizing Soy Protein (ESP)
Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.
Vita-Lea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Isteri perlu melengkapkan kesihatan diri dengan mengambil multivitamin ini.
Vitamin C

Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E.
B-Complex

Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.



Alfalfa Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.


GLA 
Gamma Linolenic Acid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega 6. Fungsi GLA untuk wanita adalah menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur.. Seperti yg kita sedia maklum, kitaran haid yg stabil memudahkan wanita mengenal pasti waktu subur di mana peratusan persenyawaan dapat ditingkatkan. GLA berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub fallopian di mana ovum menanti untuk disenyawakan. Cecair mukus yg subur ini juga membantu sperma untuk hidup di dalam tiub fallopian sehingga 5 hari, seterusnya meningkatkan kadar persenyawaan ketika ovulasi berlaku walaupun suami dan isteri tidak bersama dlm jangkawaktu tersebut. Membantu meningkatkan kesuburan dan melegakan PMS (sindrom pra-haid)


Zinc Complex
Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.
Vitamin E
Vitamin E digunakan untuk meningkatkan kuantiti serta kualiti sperma yang dihasilkan.Vitamin E juga digunakan secara meluas dalam rawatan kesuburan untuk membantu dalam masalah "mati pucuk" serta membantu meningkatkan libido(keinginan seks).

Zinc Complex
Zinc Complex sesuai untuk memperbaiki prostat/melindungi kesihatan prostat.Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/pembengkakan prostat dalam kadar 70%.Selain itu,zink juga dapat meningkatkan kemampuan seks lelaki, impoten, meningkatkan kiraan sperma.

 

PERINGATAN:
Vitamin Shaklee ini hanyalah sebahagian daripada usaha sahaja. Taraf kesihatan anda suami isteri turut menjadi faktor utama kesuburan, dan pastinya rezeki ini datang dari Allah Yang Maha Esa! TIADA JAMINAN anda akan terus mengandung selepas mengamalkan vitamin semulajadi ini.

Hubungi saya untuk konsultasi percuma dan dapatkan harga istimewa untuk set kesuburan wanita ini. Tips eksklusif dan cara pemakanan akan diberikan kepada mereka yang membeli dangan saya sahaja. Sebelum menamatkan entri ini, apakata kita lihat testimoni pengguna berkaitan set vitamin kesuburan wanita ini. Jom kita tengok!


testimoni set vitamin kesuburan wanita shaklee

testimoni set vitamin kesuburan wanita shaklee


testimoni set vitamin kesuburan wanita shaklee


Wakil Pengedar Shaklee Anda
Ummi (ID Shaklee: 910290)
SihatSempurna@gmail.com
SMS/Whatsupp :019-4640449
FB Page : Sihat Sempurna

** Shaklee ID 910290 boleh digunakan jika korang nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

Sunday, 12 January 2014

Kehendak vs Keperluan

Assalamualaikum wbt

Hari ni nak ceritakan pasal kehendak vs keperluan..Kehendak?? Keperluan?? apa tu??Bagi Ummi, perkara sebegitu hanyalah suatu yang kita perlu fikirkan betul-betul... Kalau sesuatu itu tak mendatangkan fungsi yang betul-betul kita perlukan, ianya adalah kehendak..Tetapi sekiranya mempunyai fungsi yang sememangnya kita perlukan ianya adalah keperluan..Tapi apa pula kehendak dan keperluan ni?

Apa itu keperluan?

Keperluan adalah sesuatu benda atau keadaan yang memang perlu untuk hidup kita.. Sebagai contoh, rumah sebagai tempat berteduh, pakaian untuk menutup aurat, makanan sebagai tenaga untuk hidup, vitamin/suplemen dan sebagainya.. Senang kata, keperluan ini adalah benda penting untuk kita teruskan kehidupan di bumi ini..

Apa itu kehendak?

Sesuatu benda itu akan jadi kehendak apabila kita masih boleh teruskan kehidupan seperti biasanya walaupun ketiadaannya.. Contohnya, walaupun kita tak ada iphone 5S tu kita masih boleh hidup dengan biasa.. Kalau nak online sekalipun mesti ada komputer ataupun laptop kan.. Jadi, perkara sebegitu akan jadi kehendak semata-mata..

Jadi, kenapa Keperluan VS Kehendak?

Apa yang ummi nampak orang zaman sekarang terlalu melebihkan kehendak berbanding keperluan diri diorang.. Macam contoh yang Ummi bagi kat atas tadi, seseorang yang sanggup berlapar (tinggalkan keperluan) semata-mata nak beli iphone (kehendak diri)..Ini tidak sepatutnya berlaku..
Sepatutnya, biarlah keperluan diri tu cukup dulu barulah cari yang kehendak kita..

Kehendak pun boleh jadi keperluan.. Macam mana?

Kehendak akan jadi keperluan bila kita susah tak ada benda kehendak tu.. Okay, aku cuba bagi situasi.. Kita bekerja dari rumah kita, tapi kita tiada internet kat rumah.. Kita pulak jenis yang tak boleh keluar rumah nanti kena debu banyak (asma mungkin) sebab akan menjejaskan kesihatan.. Kita pun decide nak pasang internet (kehendak).. Tapi dalam keadaan tadi, internet yang kita nak pasang tu dah dikategorikan sebagai keperluan..

Suplemen Shaklee itu keperluan atau kehendak?

Haa.. Ini soalan best.. Bagi korang, suplemen Shaklee itu adalah keperluan atau kehendak?
Pilihan di tangan anda..Anda yang tentukan...

Monday, 6 January 2014

Cara makan untuk kurus

Assalamualaikum. 

Sekarang ni ramai yang berebut-rebut membeli set asas shaklee untuk kuruskan badan iaitu Lecithin dan Alfalfa, tetapi harus diingat supaya korang semua mengambil makanan tambahan ini dengan kadar yang betul. 
Cuba korang lihat pada botol Alfalfa Complex, jumlah maksima yang boleh dimakan adalah 10 biji Alfalfa setiap hari. Namun begitu,pastikan korang perlu minum air kosong yang banyak. 3-4 liter sehari..Ini paling penting tau..Kena ingat...Tanam dalam2 otak..Opsss..Terlebih suda....Kakau tak ingat juga, ambil kertas A4 tulis besar2 n lekat kat pintu bilik, kt cermin, kt dapur..Lagi?? Lekat la kt mana2 yg korang suka..


KENAPA PERLU MINUM AIR?

Ada pengguna yang mengadu pening kepala (tekanan darah meningkat) selepas mengambil Alfalfa, ketahuilah bahawa air berperanan penting bagi melancarkan pembuangan toksin dari badan dan membolehkan penyerapan nutrien secara optimum daripada vitamin oleh badan.

Alfalfa Complex mengandungi Vitamin K. Bermakna ia akan menyebabkan kepekatan darah kita meningkat. Maka pengambilan air kosong yang banyak sangat disarankan.

Asasnya, minum 1 liter air kosong bagi setiap 25kg berat badan. Andai berat badan 75kg, minum air kosong sebanyak 3 liter sehari.

Usah panik atau putus asa. Dah ramai yang berjaya mendapatkan bentuk badan yang baik selepas mengamalkan set asas kuruskan badan Shaklee ini.

BILA WAKTU SESUAI AMBIL ALFALFA DAN LECITHIN?

Lepas makan tengahari:


Lepas makan malam:

Lg???? Nk tahu kena la pm ye..hehe

KENAPA AMBIL SELEPAS MAKAN?

Kedua-dua makanan tambahan ini berfungsi sebagai detox. Lecithin mengecilkan lemak terapung di dalam badan dan Alfalfa Complex bertindak melawaskan perut. Maka, proses detox berjalan lancar selepas makan.



Jom dapatkan..
  • Set Asas Kurus Shaklee; Alfalfa Complex dan Lecithin atau..
  • Set Kurus Lengkap Shaklee; Alfalfa Complex/Herblax, Omega Guard/Lecithin dan Cinch Shake/ES
  • Set Kurus untuk Ibu Menyusu; Alfalfa Complex, Lecithin/OmegaGuard dan ESP

Untuk konsultasi PERCUMA dan harga lagi MENARIK hubungi Ummi sekarang. Pasti puas hati! :)

Wakil Pengedar Shaklee Anda
Ummi (ID Shaklee: 910290)
SihatSempurna@gmail.com
SMS/Whatsupp :019-4640449
FB Page : Sihat Sempurna

** Shaklee ID 910290 boleh digunakan jika korang nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

Bakar kalori dengan sihat


Assalamualaikum wbt.

1. Minum air

Minum air dengan cukup dapat mengelakkan dehidrasi, yang mana dehidrasi ini mengurangkan kadar metabolisme badan. Orang yang mengalami dehidrasi selalu keliru dengan dahaga, mereka menyangka bahawa mereka lapar sehingga menyebabkan mereka makan makanan yang berkalori tinggi untuk hilangkan lapar.





2. Makan snek


Makan snek (ringan) antara hidangan makan utama dapat membuatkan perut rasa penuh, so anda takkan makan terlalu banyak pada waktu makan.

Tapi pastikan snek yang anda makan tu snek yang sihat la. Contoh campeanut butter ker, yogurt ker. Gitu la.. :)




3. Elak stress


Stress boleh menyebabkan kehilangan tenaga otot dan memperlahankan metabolisme.
Cuba lakukan yoga

Bagi kita orang Islam, rasanya lebih afdal kalau kita solat.

Melegakan tekanan + senaman otot dan badan + memberi ketenangan extra berganda = SOLAT

Ehehhehe.. :)



4. Beriadah

Kajian menunjukkan Vitamin D berupaya mengurangkan berat badan dan merupakan cara terbaik untuk mendapatkan vitamin D ini ialah dengan mendapat cahaya matahari secukupnya.

Keluarlah beriadah, dan kalau berjemur tengah panas tu, jangan lupa sunscreen gak ek.. Nanti leh kena kanser kulit pulak.. :)

Tapi, bagi saya, personally, saya sangat, sangat suka beriadah ke waterfall! Air terjun best! Ehehhee.. (patutla lemak tak terbakar, dok tempat sejuk.. uhuk!)



5. Makan banyak Vitamin C


Kajian menunjukkan vitamin C dapat membantu membakar lemak. sekurang-kurangnya 75 miligram untuk satu hidangan. Satu setengah biji anggur mengandungi kira-kira 44 miligram kandungan vitamin C.

Kebanyakan buah-buahan yang tinggi kandungan vitamin C mengandungi fiber yang membantu membakar lemak berlebihan.





6. Bergerak

Kalaupon anda tak ke gim, tapi anda still boleh membakar lemak melalui aktiviti rutin seharian anda. Paling mudah, guna tangga. Jangan malas, asek guna elevator / lif manjang! Ish!

Menaiki tangga boleh membakar lemak dua kali ganda berbanding aktiviti lain. Kalo macam kat ofis, and anda stuck kat meja and kerusi pejabat, bangun dan gerakkan kaki anda! :)





7. Bina badan / angkat berat


Ehem.. antara aktiviti yang dapat bakar banyak lemak ialah ini laa.. Angkat berat.. heh!

Erk.. saya tak mampu buat nih!! :D








8. Ketawa


Haa.. Yang ni saya mampu buat.. Ehehhehe..

Senyum. Ketawa. Bergurau. :D

Dengan ketawa, kita meningkatkan kadar metabolisme dan membakar 10 kalori.. Haaa.. gelak sekarang!! :D






9. Minum teh hijau
Kalau anda nak tahu,dengan minum 2-3 cawan teh hijau setiap hari, Anda akan kehilangan lemak di tubuh dengan lebih cepat. Ini tidak hanya membantu membakar lemak, tetapi juga mengurangi risiko kanser.Kajian juga menunjukkan meminum teh hijau selepas bersenam akan meningkatkan tahap oksidasi/pengoksidaan lemak, membaiki kesensitifan insulin dan kadar glukosa dalam badan seseorang.



Ini panduan untuk bakar kalori :
Ha..apa tunggu lagi..jom la bakar kalori sama-sama..Nanti mesti semua sihat dan kurus..Baca-baca juga,tp jangan lupa amalkan ye..

Sunday, 5 January 2014

Bezanya Vitamin Shaklee dengan Vitamin Lain di Pasaran

Assalamualaikum wbt

Apabila ada pelanggan yang ingin membeli atau bertanya mengenai suplemen Shaklee, pasti salah satu soalan mereka lebih berkaitan antara perbezaan Shaklee dengan vitamin jenama lain dan kenapa vitamin ini ada yang terlalu mahal. Jawapan saya mudah sahaja. Memang Vitamin Shaklee berbeza dengan vitamin lain di farmasi sebab vitamin Shaklee merupakan vitamin semulajadi. Vitamin di farmasi atau pasaran luar adalah vitamin sintetik.

Apa pula beza vitamin semulajadi dengan sintetik ini? Vitamin atau supplement atau makanan tambahan ni secara amnya ada 2 jenis, vitamin sintetik dan vitamin natural.

Perbezaan antara Vitamin Semulajadi dan Sintetik



Penghasilan dan Kandungan Vitamin


Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan seratnya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul-molekul karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.




Kandungan Omega Guard yang penuh dengan zat galian berbanding vitamin lain.










Keserasian dengan badan
 
Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.





 Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik. Kebanyakan vitamin sintetik memberi kesan yang kurang bermanfaat, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

 
Harga
 
Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan semulajadi yang kebanyakannya memerlukan kos bahan yang lebih tinggi. Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

Vitamin C yang diperkaya dengan Bioflavonoids dan kandungan tablet yang lebih banyak daripada vitamin lain, namun dengan harga yang lebih murah







Vitamin B Complex mengandungi jumlah kuantiti tablet yang lebih banyak daripada vitamin lain, namun dengan harga yang lebih murah.


Kesan kepada tubuh badan

Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

Kandungan ESP yang memberi protin kepada tubuh badab dan menyebabkan kita kurang berasa lapar



Kesan jangka panjang

 
Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.


Vitamin C yang terhasil dari sumber semulajadi mampu melawan penyakit kritikal

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Secara fizikalnya, macam mana hendak bezakan antara vitamin semulajadi atau vitamin sintetik ? Senang sahaha, anda cuma perlu lihat ke dalam botol, vitamin sintetik dalam botol ada SILICA ACID.

Jadi apa kata anda beralih kepada vitamin semulajadi kerana sudah terbukti dapat memelihara kesihatan optimum yang berpanjangan untuk anda dan orang tersayang.

Bagi anda yang ingin lebih tahu khasiat Shaklee dengan lebih lanjut
jangan malu dan segan ye untuk hubungi ummi =).
Ummi (ID Shaklee: 910290)
SihatSempurna@gmail.com
SMS/Whatsupp :019-4640449
FB Page : Sihat Sempurna
 
 
Blogger Templates